2015 - 1 Issue

Originální článek

Porovnání zrakové ostrosti a aberací vyšších řádů u myopických očí po FEMTO-LASIK při použití standardní a WAVEFRONT-GUIDED ablace

Celý článek

Souhrn

Cíl: Analyzovat a porovnat zrakovou ostrost, refrakční výsledky a aberace vyššího řádu po standardním a wavefront-guided Femto-LASIK v 1, 3 a 12 měsících po operaci.

Metodika: Studie 95 konsekutivních očí myopických pacientů (-0,5 až -7,0 D), kteří podstoupili Femto-LASIK se standardním laserovým ablačním profilem (STA) (49 očí) nebo wavefront-guided ablaci (WFG) (46 očí) s využitím femtosekundového laseru LDV Ziemer a excimerového laseru MEL 80 Zeiss s iris registrací. Sledovanými parametry byly nekorigovaná zraková ostrost do dálky (UDVA), korigovaná zraková ostrost do dálky (CDVA), manifestní refrakce a aberace vyššího řádu (HOAs). Celkové oční aberace vyšších řádů byly měřeny na Hartmann-Shackově wavefront aberometru WASCA, HOAs analyzovány pro průměr pupily 6 mm, hodnoceny celkové aberace vyššího řádu (RMS HOAs) a jednotlivé Zernikeho koeficienty.

Výsledky: Předoperačně nebyly mezi STA a WFG rozdíly v UDVA, CDVA, manifestní refrakci nebo HOAs. V porovnání s předoperačními hodnotami je hodnota sférické aberace (Z4,0) rok po operaci o 0,24 μm vyšší v obou skupinách a je hlavním faktorem zvýšení RMS HOAs (o 0,05 μm u STA a o 0,08 μm u WFG). U obou ablačních profilů dosahuje index bezpečnosti hodnotu 1,0, index efektivity hodnotu 1,0. Medián UDVA a CDVA je pooperačně v obou skupinách 1,2. U žádného pacienta nedošlo 12 měsíců po operaci ke ztrátě řádku. Všichni pacienti měli 12 měsíců po operaci méně než ± 0,5 D. 1, 3 a 12 měsíců po operaci nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi hodnotami UDVA, CDVA, manifestní refrakce a HOAs po standardní a wavefront-guided ablaci.

Závěr: Femto-LASIK s platformou LDV a MEL 80 prokázal výbornou efektivitu a bezpečnost u WFG i STA ablačních profilů. Myopický Femto-LASIK pouze mírně zvyšuje RMS HOAs, zejména indukcí sférické aberace. Oba ablační profily mají po operaci ekvivalentní aberační stav.